
Standing Orders  
 

STANDING ORDER 6 
NOTICES OF MOTION AT COUNCIL 

 
(1) Except as provided by Standing Order 7, a motion shall not be proposed at a 

meeting of the Council unless notice in writing, signed by the 
member/members of the Council, is given to the Corporate Manager 
Democratic & Civic Support not later than 10.00am at least 5 clear working 
days before the meeting of the Council. 

 
(2) The Corporate Manager Democratic & Civic Support shall date and number 

all such motions received and enter them in a book which shall be open to 
inspection to every member of the Council. 

 
(3) The Corporate Manager Democratic & Civic Support shall in the summons for 

a meeting of the Council, include all such notices of motion duly given to 
him/her, in the order in which he/she receives them, (unless a member when 
giving such notice has indicated in writing that he/she proposes to move the 
motion at some later meeting, or has since withdrawn it in writing). 

 
(4) If a motion, notice of which has been set out in the summons, is not moved by 

the Member who has given it, or in his/her absence by some other member 
on his/her behalf, it shall unless postponed by consent of the Council, be 
treated as withdrawn and shall not be moved without fresh notice. 

 
(5) A Notice of Motion shall be debated at the Council meeting at which it is 

brought forward, unless the Council decides that it shall stand referred to a 
Committee, by reason of legal, financial or other relevant considerations. That 
Committee shall consider the Notice of Motion and report back to Council in 
due course.  

 
(6) Every motion shall be relevant to some matter in relation to which the Council 

has powers or duties or which affects the City. 
 

STANDING ORDER 8 
QUESTIONS AT COUNCIL 

 
(1) (a) a member of the Council may ask the Chair of a Committee or the 

Leader of the Council, any question on an item under consideration by 
the Council. 

 
 Provided always that the Leader may ask an Executive member with 
relevant portfolio to respond on his/her behalf. 

  
(b) the Chair of any Scrutiny Committee shall respond to any question 

relating to an issue considered by that Committee, save where the issue 
falls to be dealt with through the Executive minutes at a later stage in 
the meeting of Council. In such circumstances, the Leader (or such 
other Executive member with relevant portfolio he/she may appoint) will 
respond in accordance with Standing Order 12(3). 

 
(2) Every question shall be put and answered without discussion. 
 



(3) A member of the Council may:- 
 

(a) Ask the Chair of the Committee, or the Leader of the Council any 
question on any matter for which the Council has powers, duties or 
which affects the City, provided that he/she has given the Corporate 
Manager Democratic/Civic Support written notice of such question by 
not later than 10.00am 5.00 pm on the day preceding the Council 
meeting. 

 
 Provided always that the Leader may ask any Executive member with 

relevant portfolio to respond to the question. 
 

(b)  Where a reply cannot conveniently be given orally to the questioner or 
where insufficient notice has prevented a complete enquiry from being 
made, a written reply shall be given to all Councillors as soon as 
practicable after the Council meeting. 

 
(c) One supplementary question shall be permitted in respect of each 

question. 
 
(4) An answer may take the form of:- 
 

(a) a direct oral answer; or 
 

(b) where the desired information is contained in a published document, a 
reference to that publication. 

 
STANDING ORDER 19 

PUBLIC QUESTIONS AT SCRUTINY COMMITTEES 
 

(1) A member of the public may ask any question of the Chair of the Scrutiny 
Committee or Executive member with relevant portfolio, which in the opinion 
of the Chair is relevant to the business of the meeting provided that:- 

 
(a) the question was submitted in writing, including by electronic means 

where possible, to the Corporate Manager Democratic/Civic Support not 
later than 10.00am at least 3 working days in advance of the meeting of 
the Committee; 

 
(b) the Corporate Manager Democratic/Civic Support in consultation with 

the Chair of the Committee may refuse to include the question on the 
agenda where the question is:- 

 
- defamatory, frivolous or offensive 
- is the same or substantially the same question which has been 

put before a scrutiny committee within the last six months 
- requires disclosure of confidential or exempt information.  

  
(2) A response to the question raised shall be given by the Chair or Executive 

member with relevant portfolio as requested. The Committee may debate the 
issue for up to 10 minutes at the end of which the Committee may decide 
whether to place the matter on the agenda of a future Scrutiny Committee for 
further report. 

 



(3) The member of the public asking the question shall have the opportunity to 
respond for a maximum of 2 minutes. No further debate shall be permitted.  

 
STANDING ORDER 19A 

PUBLIC SPEAKING AT PLANNING COMMITTEE 
 

1. A member of the public may address the Planning Committee on any 
application or tree preservation order being considered by that Committee, 
provided that:- 

 
(a) the person has indicated a wish to speak, by contacting the Corporate 

Manager Democratic/Civic Support by Support not later than 10.00am 
5pm at least two clear working days in advance of the meeting of the 
Committee; 

(b) only one person may speak in support of the application or order and 
one person against, and unless the persons concerned nominate a 
spokesperson, priority will be given to the first person to have indicated 
a wish to speak, or otherwise at the discretion of the Chair; 

(c) each speaker may speak for a maximum of three minutes; 
(d) a speaker’s address should be limited to planning matters, and must not 

be offensive or defamatory. 
 

2. Persons speaking under this Standing Order will be heard after the 
presentation by an officer, and after any member of the Council speaking 
under Standing Order 44, but before members of the Committee debate the 
application or order. A speaker against the application or order will be heard 
before a speaker in support of it. Members of the Committee may ask 
questions of a speaker, and the speaker may answer, by way of clarification 
only. 

 


